Dood geld

Bijna vijf jaar geleden begon de kredietcrisis. Eerst heel rustig aan maar in 2008 barste de bom. Toch heeft de crisis mij in 2009 winst opgeleverd: Maar liefst 2 DVD’s! Toen dachten een hoop mensen dat dit het einde van het financiële stelsel zou zijn. De problemen zijn nog niet opgelost. Op zich vreemd want wij laten ons gijzelen door een zelf bedacht systeem. We kunnen er gewoon voor kiezen om het anders te doen! Maar goed, daar schrijf ik later nog wel over. Hier is mijn winnende bijdrage aan deze wedstrijd. Gewoon omdat het verhaal de mooiste uitvinding van de mens is.

Dood Geld
Een gemoderniseerd sprookje

Gefascineerd keek hij hoe het vuur de bankbiljetten verteerde. Zorgvuldig had Ben enkele dollars opgerold zodat ze iets langer zouden blijven branden. In een donker steegje zat hij enigszins uit de wind. Toch drong de bittere kou door zijn kleding, tenminste, wat daar nog van over was. Het was een duur pak, met bijpassende mantel die normaal gesproken de winter draaglijk maakte. Maar nu zaten de gaten erin. Zijn enige bezit waren de kleren die hij aanhad, een enveloppe met geld, en een gouden aansteker met een bedrijfslogo er in gegraveerd. Deze had hij gekregen toen hij 5 jaar in dienst was. Een traditie uit vervlogen tijden, toen een bankier nog tevreden was met een salaris. Het licht van het vuur voerde hem weg van het donker en de kou.

Hij was terug in zijn studeerkamer en zat bij de open haard. Het was en kamer zoals je in oude films nog wel eens ziet, met boekenkasten langs de muur waaraan een rijdende ladder bevestigd was. De meeste boeken waren ongelezen maar dat maakte de kamer niet minder indrukwekkend. Op zijn schoot had hij zijn laptop en hij glimlachte. Net op tijd had hij zijn goud en aandelen verkocht. Hij zag de crash realtime voltrekken. Alles zakte tegelijkertijd in elkaar, alsof men nergens meer vertrouwen in had. Het was regelrechte paniek. Niet dat alles in één avond was gebeurd, maar het begin was duidelijk gemaakt en hij wist wat hij de komende weken kon verwachten: de Grote Crash van Alles. Ik ben die losers weer te slim af, dacht hij voldaan en hij keek naar zijn bureau dat gevuld was met stapels bankbiljetten en klompjes goud.

Het begon te sneeuwen. Het nagloeiende biljet siste zodra er een vlok op viel. Ben maakte zich kleiner om zichzelf nog enigszins warm te houden. Zijn huis was er niet meer. Afgebrand tijdens de grote plunderingen die hij ternauwernood kun ontvluchten. Na de Grote Crash brak er anarchie uit in het land. De rijken, en voornamelijk bankiers, waren vogelvrij. Velen zijn vermoord totdat iemand besloot om ze te brandmerken. Dit bleek vermakelijker dan moorden, nu waren ze altijd herkenbaar. De nationale garde had hardhandig ingegrepen en de staat voerde een nieuwe munt in. Het oude geld was niets meer waard en kon ook niet ingewisseld worden. Hierdoor hield de jacht op de rijken op. Ben had intussen een andere waarde toegekend aan zijn geld en stak weer een rolletje aan. Ben maakte zichzelf nog kleiner en boog een beetje voorover. Zo kon de sneeuw zijn vuurtje niet blussen.

Hij voelde het hete tropische zand tussen zijn tenen terwijl hij aan zijn cocktail nipte. De winter ontvlucht van zijn eerste bonus. Net van de universiteit had hij zich naar binnen gebluft bij een gerenommeerde zakenbank. Zijn cijferlijst was zeer goed, echter behaald met voorkennis. Maar voor Ben was dit het bewijs dat hij de slimste was. Voldaan dacht hij terug aan zijn grote klapper. Het was een groot risico, maar Ben had geluk en daarmee bewezen wat voor talent hij had. Hij vroeg zich even af of hij die risico’s ook genomen zou hebben als het zijn eigen geld was geweest. “Ach, risico’s zijn er om genomen te worden”, dacht hij. En hij besloot om die avond risico te lopen op een blauwtje bij een dame in de Club.

Het papier was volledig opgebrand en het vuur doofde. Ben voelde dat die ellendige kou steeds dieper in zijn lichaam doordrong. Het hongergevoel was ondertussen verdwenen. Gek, want hij had al dagen niet meer fatsoenlijk gegeten. De afvalbakken op straat waren vrijwel leeg, mensen gooien tegenwoordig niets meer weg. Aalmoezen kreeg hij niet. Ondanks dat de situatie enigszins genormaliseerd was, werden bankiers behandeld als melaatsen. Zelfs bij het kerstdiner voor daklozen was hij niet welkom. Bij de achterdeur mocht hij de restjes opeten. Hij stak zijn laatste biljetten aan, maar dat gaf niet want zijn aansteker was leeg. Ben was te zwak om de biljetten goed op te rollen, en de vlam was daardoor groter. Hij voelde zich weer even gelukkig in zijn cocon van licht en warmte.

Bij het vuur zat oom Arthur tevreden een pijp te roken, en hij genoot van de kinderen die druk bezig waren met het uitpakken van hun cadeaus. Zoals ieder jaar werd het kerstfeest bij hem gevierd. Niet omdat hij het grootste huis had, integendeel zelfs, maar oom Arthur hield van gezelligheid en dit was voor hem een traditie die nooit doorbroken zou worden. Nieuwsgierig keek Ben naar de cadeau’s onder de kerstboom, maar eerst was het tijd voor het diner. Van de kinderen werd verwacht dat zij zich vijf gangen lang, keurig zouden gedragen. Goede manieren waren erg belangrijk in de familie, al was het voor Ben duidelijk dat oom Arthur dit minder serieus nam dan zijn broers en zussen. Zo werd het wild wat die avond geserveerd werd voor hem opgediend als hamburger. Na het eten was het tijd voor warme chocolade bij de kerstboom. De kinderen duikelden over elkaar heen richting de cadeau’s. Na een slok chocolade rukte Ben het papier van zijn cadeau en er verscheen een tevreden glimlach op zijn gezicht. Precies waar hij het hele jaar naar verlangd had.

“Hé Joe, er ligt hier dood geld!”, grapte de straatveger naar zijn maat. Joe keek naar het gezicht van Ben. De gelukzalige glimlach op zijn bevroren gezicht, ontroerde hem. “Laat de gewone man de rotzooi maar weer opruimen!”, liet hij zich niet kennen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s